200 jaar Wapen van Reek – Festiviteiten in Oktober

Dat Reek een bijzonder dorp is, is misschien geen nieuws. Maar hoe uitzonderlijk de Reekenaren al waren in de tijd van Napoleon, is tegenwoordig bij menig inwoner niet eens bekend. De uitzonderlijke dapperheid is echter wel in de genen terecht gekomen van de dorpsbewoners. Chauvististisch? Het valt niet te ontkennen. Maar wat moeten de Reekenaren anders met zo’n unieke historie?

Het is 14 oktober exact tweehonderd jaar geleden dat Reek een eigen wapen heeft gekregen van de Hoge Raad van Adel. Dit vanwege getoonde dapperheid en moed in de tijd dat Napoleon Bonaparte de regio in zijn greep hield. De Reekse Landstorm heeft in 1814 geholpen de Franse troepen uit Grave te verjagen. Het is dus een gezamenlijke geschiedenis van de dorpen rond de vestingstad. Het feest ter ere van dit heuglijke feit is dus niet alleen voor Reekenaren, maar ook voor de inwoners van Grave en omgeving.

Programma Oktober

Om bovenstaande reden staat Onder Ons in Reek de gehele maand oktober in het teken van de Franse tijd.

14 oktober

Mis deze bijzondere dag niet. Deze dag is een beleving voor jong en oud! 

14 oktober vanaf 09.00uur – Frans Ontbijt
Met croissants, baguettes en yoghurt.

14 oktober vanaf 12.00uur – Le Pain tevoet
Een heerlijk broodje beenham van Slagerij van Orsouw
om mee te nemen of bij ons op te eten – €4,50 per broodje.

14 oktober vanaf 14.00uur – Wijnproeverij verzorgt door Le Comptoir Français.
Proef heerlijke Franse wijn, geniet en proost.
Maak je keuze en koop jouw favoriete wijn per glas.

14 oktober vanaf 17.00uur – Gallisch Diner
Ook voor de kleine Galliërs een stoer Frans menu!

———————————————–

26 oktober vanaf 18.30uur – Kaasfondue avond
Nondeju, geen kaasfondue… plekken meer op 26 oktober > deze avond zit namelijk VOLGEBOEKT! Maar niet getreurd, de inschrijvingen voor de tweede editie zijn vanaf vandaag geopend (16 november vanaf 18.30uur).

31 oktober om 15.00uur – Prijsuitreiking Kleurwedstrijd

Iedere woensdag en donderdag vanaf 14.00uur- Crêpes versieren

Verder wisselende Franse specialiteiten zoals bijvoorbeeld Franse uiensoep.

Tentoonstelling en vossenjacht

De verhalen van de tentoonstelling in gemeenschapshuis Het Wapen van Reek worden letterlijk tot leven gebracht tijdens de historische vossenjacht door het dorp. Ontmoet zelf bekende figuren uit de Reekse geschiedenis én wereldgeschiedenis van 1814. Neem op 14 oktober deel aan de vossenjacht. 

Schimmenspel

Een extra mogelijkheid om in de sfeer van de Franse Tijd te komen is het schimmenspel Reek Roem Rijk uit het jaar 2000 dat vertoond werd tijdens de grote dorpsreünie. Vanaf zondag 30 september tot en met vrijdag 5 oktober zendt Landerd TV dit schimmenspel elke dag uit om 12, 18, 20 en 22 uur. Het enige wat echt overdreven blijkt te zijn in dit schimmenspel, is dat de Reekenaren net niet Napoleon zelf uit Grave verjagen hebben. De rest van de ‘overdrijvingen’ blijken na historisch onderzoek waar te zijn: met gaffels en rieken gingen de Reekenaren de Fransen te lijf.

BRON: 26-9-2018 om 14:17 Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

 

Foto Ton Cruijsen, met in het midden het Wapen van Reek – gemaakt voor het Boerenbondsgebouw, waar nu Onder Ons in Reek is gevestigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.