Onder Ons in 1908 | Oprichting van de Boerenbond

Het gebouw waarin Onder Ons in Reek zich gaat vestigen, heeft een rijke geschiedenis die onder andere beschreven staat in de serie “van Boerendorp naar Burgerdorp” door Ton Cruijsen en Tiny School. In het eerste deel: een Boerendorp, wordt onder andere de oprichting van de Boerenbond in het jaar 1908 vernoemd. Vanaf dat moment speelde het gebouw, waarin wij ons gaan vestigen, een belangrijke rol in de Reekse gemeenschap.

Onder Ons in 1908

Op initiatief van enkele boeren vindt op 1908 de oprichting plaats van een plaatselijke afdeling van een Boerenbond (een bond voor boeren). De belangrijkste taak van deze Boerenbond werd het coöperatief aankopen van landbouwbenodigdheden en het coöperatief verkopen van agrarische producten, daarvoor was een pakhuis nodig. In 1910 wordt het pakhuis geopend: hetzelfde pand waar wij onze lunchroom in zullen openen.

De boerenbond zal zich later verder ontwikkelen. Er wordt in 1922 een afdeling voor de “Jonge Boerenstand” ontwikkeld, genaamd de Katholieke Jonge Boerenstand (RKJB)  (zie foto 1). In 1928 zal er ook een bond voor “Boerinnen in Brabant” bijkomen (zie foto 2).

 

Foto van Katholieke Jongeren Boerenbond

Foto 1: De RKJB in 1937 bij het 15-jarig bestaan. 

Foto van Boerinnenbond uit 1929

Foto 2: De boerinnenbond in 1929.

 

Het pakhuis, ook wel Boerenbondsgebouw genoemd, was toentertijd nog te herkennen aan een trap aan de voorzijde van het gebouw, zoals te zien is op bovenstaande foto. Deze is helaas niet meer intact. De trap leidde vroeger naar een vergaderzaaltje waar de Boerenbond vergaderingen organiseerde en cursussen hield. Nu wordt deze ruimte als woonhuis gebruikt. 
 
Op de onderste verdieping waren in 1910 opslagruimtes voor de coöperatieve voorraden van de Boerenbond. In dezelfde ruimte zullen wij de lunchroom vestigen. 
 
 
Verhaal en foto’s met dank aan Ton Cruijsen & Tiny School, Van Boerendorp naar Burgerdorp, deel 2 – Het dorp moderniseert – pagina 64 t/m 67.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.