Onder Ons in 1950 | Niets bleef onbesproken

Zoals in een vorig bericht over de geschiedenis van het Boerenbondsgebouw al werd besproken, werd de begane grond van het Boerenbondsgebouw gebruikt als pakhuis. In dit pakhuis werden alle commerciƫle activiteiten van de Boerenbond ondergebracht. Op de bovenste verdieping vonden vergaderingen plaats. Naast het Boerenbondsgebouw, op onderstaande foto te zien, bevond zich in 1950 de jongenssschool.

Foto: Boerenbondsgebouw en jongensschool in 1950.
 

Onder Ons in 1950 | Niets bleef onbesproken

Vanaf 1949 zwaait Wim Lemmers uit Reek de scepter in het pakhuis. Er worden zoal mengvoeders, kunstmest en brandstoffen verkocht. Ook wordt er zelf koren gemalen. Het assortiment wordt onder leiding van Lemmers uitgebreid met nieuwe artikelen zoals klompen, voederbakken, schoppen, rieken en ontsmettingstoffen voor graan. Boeren hadden nooit haast in het pakhuis, geen koe, kalf of varken bleef onbesproken. De omzet van het pakhuis stijgt. Er wordt in 1960 zelfs een vrachtwagen aangeschaft om de mengvoeders en kunstmest aan huis te kunnen bezorgen.  

Het pakhuis is geopend van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur, maar voor Wim duurt de werkdag meestal veel langer. Hij is met zijn vrouw en met het pakhuis getrouwd zeggen de mensen en kinderen uit het dorp. Zijn thuis in het pakhuis is een klein kantoortje, sober, gemeubileerd met een tafel en een paar stoelen.

Dit jaar zal het Boerenbondsgebouw haar sociale functie terugkrijgen. Over een tijdje zal het onder andere een plek gaan vormen om gezellig samen te komen. We zullen geen klompen of voederbakken verkopen, maar we hopen wel dat de geschiedenis zich zal herhalen en niets onbesproken zal blijven, net zoals in 1950. We streven naar een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar gezellig bijgekletst kan worden. Een ontmoetingsplek voor jong en oud, Reekenaar en niet-Reekenaar, boer en geen boer. 


Foto en teksten met dank aan Ton Cruijsen & Tiny School, Van Boerendorp naar Burgerdorp, deel 2. Heb jij nog mooie foto’s of interessante verhalen over het Boerenbondsgebouw? Deel ze met ons via mail (info@onderonsinreek.nl) of in een reactie onder dit bericht. Wij duiken graag dieper in de historie van dit bijzondere pand. Alvast dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.